Kalaparkki


Olen Ossi Kumpulainen, Kalaparkki oy:n perustaja.
Kun aloitin omat kokeiluni kalannahan parkitsemisesta kestäväksi käyttönahaksi 1990 luvulla, oli kalannahka ja sen käyttökelpoisuus ja kestävyys valmiina nahkana tuttu asia vain hyvin harvoille.
Sitkeällä testaamisella, työtapojen kehittämisella, ja muilta tekijöiltä saamillani vinkeillä löysin vähitellen oikeat menetelmät hyvälaatuisen, kaunispintaisen ja lujan kalannahan parkitsemiseen. Nykyään koulutan myös käsityöläisiä ja aiheesta kiinnostuneita harrastajia parkitsemaan kalannahkaa vaikka itse pyydetystä kalasta.

Kalaparkki on valmistanut kalannahkaa ja kalannahkaisia tuotteita vuodesta 2007 saakka. Suosituimpia tuotteitamme ovat olleet kalannahkaiset lompakot, joiden kestävyys käytössä on hämmästyttänyt monia tuotteiden käyttäjiä. Merkkipäivälahjoina suosittuja ovat edelleen esim. Kalannahkaiset taskumatit, joihin voidaan teettää myös kaiverrus.

Nahanvalmistuksessa käyttämämme menetelmä on perinteinen kasviparkitus, jossa käytämme ekologisia puupohjaisia kasviparkitusaineita. Kalannahka on peräisin ruoaksi pyydystetyistä kaloista. Raaka-aineena käyttämämme nahat keräämme pääasiassa kalakaupoista ja ammattikalastajilta.

Lue lisää kalannahasta: Ekologinen ja kestävä kalannahka

Tuotteissamme käytetyimpiä kalalajeja ovat:

Made (Lota lota)

Mateen hieno, vaihteleva pintakuvio ja varsin sileä pinta tekevät nahasta erinomaisen käytettäväksi pieninäkin koristepaloina. Mateennahan lujuus tulee hyvin esiin vöiden, lompakoiden ja jopa kolikkokukkaroiden materiaalina.
Alla esimerkki parkitun mateennahan pinnasta. Nahan pinnassa näkyvä raita on kalan kylkiviiva. Kaikki mateennahkaiset tuotteet Lue lisää mateesta: Made (Lota lota)

Merilohi (Salmo Salar)

Lohennahassa on selvä, säännöllinen verkkokuvio, joka muodostuu nahassa olevista suomutaskuista. Kalojen suomut poistetaan parkitusprosessin alkuvaiheessa nahkoja puhdistettaessa. Lohen selkäpuolella oleva nahka on tumminta ja vaaleinta vatsapuolella.
Alla esimerkki parkitun lohennahan pinnasta. Kaikki lohennahkaiset tuotteet

Hauki (Esox lucius)

Hauen nahka on pinnaltaan rouheinta käyttämistämme lajeista. Hauen suomutasku ei pysy ehjänä suomuja irrotettaessa ja isojen suomutaskujen hapsottavat reunat tekevät nahan pinnasta hyvin kolmiulotteisen.
Alla esimerkki parkitun hauennahan pinnasta. Kaikki hauennahkaiset tuotteet

Kuha (Sander Lucioperca)

Kuhan pinnassa näkyy selvä suomukuvio, mutta se ei ole niin säännöllinen ja siisti kuin merilohella. Pintakuvioltaan kuhannahka on lohen ja hauennahan välimaastossa.
Alla esimerkki parkitun kuhannahan pinnasta. Kaikki kuhannahkaiset tuotteet

Kalaparkki uusimmat tuotteet:

Kalaparkki myydyimmät tuotteet:www.kalaparkki.fi/

Tuotemerkin kaikki tuotteet