Kalannahka - MADE

Made eli matikka, tieteelliseltä nimeltään Lota lota on turskakaloihin kuuluva makeassa vedessä elävä petokala. Madetta kalastetaan lähinnä talvisin ennen helmi-maaliskuussa tapahtuvaa kutua verkoilla, katiskoilla ja rysillä. Madekeitto ja mateenmäti on kevättalven herkkuruokaa!

Parkittuna nahkana mateennahka on kalannahoista hienokuvioisimpia. Mateen nahalle tyypillistä on uniikki, hyvin vaihteleva kuvio. Kuvioon vaikuttaa mm. mistä osasta kalaa nahka on otettu. Vatsapuolen nahka on vaaleampi, selkäpuolella tummempaa ja päässä nahka on tumminta, sileintä ja hienokuvioisinta, mateen suomut ovat pienimpiä pään alueella. Myös kalan koko vaikuttaa nahan kuviointiin.
Varsin sileäpintaisena mateennahka sopii erinomaisesti kovemmassakin hankauksessa oleviin tuotteisiin kuten lompakoihin ja kolikkokukkaroihin. Yleisesti käytetyistä lajeista made on lujinta ja parhaiten hankausta kestävää. Käytössä mateennahka tummuu ja kiillottuu pinnastaan.

Mateen nahka nyljetään normaalisti tuppeen eli käsiteltävässä kokonaisessa mateen nahassa on nahka kalan molemmilta kyljiltä, toisin kuin kuin vaikka lohessa, josta tehdään kaksi erillistä filettä. Parkittavat mateennahat avataan pitkiä vatsa- ja selkäeviä pitkin ja leikataan auki yleensä selkäpuolelta, jolloin saadaan käyttöön suurin yhtenäinen kappale. Parkitun kokonaisen mateennahan muoto muistuttaa housuja.

Lähikuvassa parkitun mateennahan pinnassa näkyy selkeästi kalan kylkiviiva.

Esimerkkejä käytetyistä madetuotteista



Käytetty mateennahkainen lompakko.
Tämä lompakko verkkokaupassa: Kalaparkki Kala-Heikki kolikkotaskulla, madekoriste


10 vuotta päivittäisessä käytössä ollut mateennahkainen lompakko.


Kokonainen parkittu mateennahka

Made eri kielillä
Suomi Made
Englanti Burbot
Espanja Lota
Italia Bottatrice
Ranska Lote
Ruotsi Lake
Saksa Quappe
Viro Luts
Venäjä налим

Näytä kaikki mateennahkaiset tuotteet:

Kaikki mateennahkaiset tuotteet

Lue lisää kalannahasta:
Ekologinen ja kestävä kalannahka