Kesätyöpaikkani OMA puodissa


by satu.pantsar@omapuoti.fi, 29.6.2020

Hei, olen Elina 15-vuotias järvenpääläinen nuori ja olen kesätöissä OMA puodissa. Tässä blogikirjoituksessa kerron millainen ensimmäinen kuukauteni kesätöissä on ollut, mitä työtehtäviini on kuulunut, mitä olen oppinut ja miten korona näkyy kaupalla.


Aloitin työt tekemällä käännöksiä suomesta englanniksi OMA puodin verkkokaupan sivuille. Käänsin muunmuassa tuotteiden sekä käsityöläisten esittelytekstejä ja opin hyvin paljon uutta sanastoa. Tällaista sanastoa en ole koskaan aiemmin osannut, koska sanat liittyivät pääasiassa käsitöihin, eri materiaaleihin sekä niiden valmistustapoihin. Tehdessä kuitenkin oppii ja nyt osaan kertoa myös englanniksi OMA puodin tuotteista sekä tuotteiden tekijöistä, mikä toki olisi vieläkin hyödyllisempää mikäli kesä olisi tavallinen ja kauppa kuhisisi turisteja.


Sitten alkoivat työni kaupalla. Ensimmäiset työpäiväni kaupalla menivät opetellessa kaupalla olevien käsitöiden paikkoja, kassan käyttöä sekä yleisiä käytäntöjä. Sain mielestäni hyvin apua muilta kaupan työntekijöiltä ja opin asioita käytännön kautta. On ollut kiva huomata nyt miten paljon olen oppinut jo tekemään asioita melko rutiininomaisesti. Kaupan avaaminen ja sulkeminen, kassan ja maksupäätteen käyttö, asiakkaiden palveleminen ja yleinen kaupan hoito menevät jo huomattavasti sujuvammin. Tämän myötä töissä on ollut siinä mielessä rennompaa, kun ei ole tarvinnut enää miettiä, että mitenköhän tämä nyt meni ja mihin tämä kuuluu, vaan on voinut nauttia töistä, koska tiedän jo melko hyvin kaupan käytännöt ja työtehtävät. Vaikka useat asiat sujuvat jo, pyrin oppimaan jatkuvasti lisää, jotta voisin pitää joku päivä kauppaa yksin auki ja jotta minusta olisi mahdollisimman paljon hyötyä kaupalla. Ja sen olenkin ehtinyt huomata, kaupalla oppii joka päivä jotain uutta.


Eniten uskon kaupalla oppineeni yleisesti siitä, että millaista on kaupan pito käytännössä ja ylipäätään työelämä. Myös asiakaspalvelu ja kassan sekä maksupäätteen käytön osaaminen ovat varmasti hyödyllisiä taitoja myös tulevaisuutta ajatellen. Olen pistänyt merkille näitä asioita: kaupan pito vaatii aina valmista ja lämmintä asiakaspalvelukykyä, luovuutta kehittää työntekijöiden ja kaupan osaamista jatkuvasti, heittäytymiskykyä ja täsmällisyyttä. Avaan nyt näitä kohtia hieman enemmän. Vaikka olisi huono päivä tai hetki, pitää aina olla valmis kohtaamaan asiakas iloisesti ja lämpimästi. Kaupan menestymiseen on mielestäni yhtenä avaimena laaja tarjonta, joten jatkuva osaamisen ja tarjonnan kehittäminen on elintärkeää. Tästä hyvänä esimerkkinä on mielestäni uusi verkkokauppa ja kaupalla käytännössä, jos joku hylly näyttää mielestämme huonolta niin sitten ruvetaan hommiin eli naulataan, ruuvataan ja järjestellään kunnes se on mieluinen. Aina saa heitellä ideoita ja kannattaakin, sillä niistä voi syntyä uusi liikeidea, uusi käytäntö tai vaikka uusi hyllyn järjestys. Pitää pyrkiä luovasti heittäytymään jatkuvasti ja ajatella, että huomenna tässä seisoo tätäkin päivää parempi kauppa. Kaupalla pitää myös tietty olla täsmällinen. Lukujen pitää täsmätä, myynnin mennä oikeille tekijöille, ovien olla lukossa kun lähdetään ja kaupan olla silloin auki kuin kuuluukin. Joskus olemme jopa neuroottisia tarkistaessamme jo kolmatta kertaa onko takahuoneen ovi kiinni ja lukossa lähtiessämme, mutta on parempi olla tarkka kuin huolimaton. Asioihin kuten valojen päälle ja pois laittamiseen sekä kassan laskemiseen kannattaa siis luoda tietty rutiini, jotta varmasti muistaa kaiken.


Korona


Koronan vaikutuksen näkee kaupalla päivittäin jo siinä mielessä, että asiakkaita on hyvin paljon vähemmän verrattuna ”tavalliseen kesään”. Myöskään eri kieliä ei ole tullut kovinkaan paljon käytettyä tämän vuoksi. Itselleni työntekijänä korona tarkoittaa hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä kuten ohjeistukset kehottavat. Myöskään sairaana ei mennä töihin eikä pidä ostoksillekkaan lähteä. Toivomme, että kesän myötä turisteja saapuisi Suomeen sekä kaupalle enemmän ja toivomme myös suomalaisten asiakkaiden löytävän kaupalle tukemaan aitoa suomalaista kädentaitoa.


Mikäli kuitenkin olet terve, lähde Katariinankadulle Senaatintorin ja Kauppatorin väliin katsomaan mitä kaikkea OMA puodista löytyykään. Varaa mieluusti aikaa ja tarkastele kaikessa rauhassa kaupan tarjontaa. Ota vierailusi seikkailuna ja löydä itsellesi, läheisillesi tai vaikka tuiki tuntemattomalle jotain ilahduttavaa ja kaunista. Tervetuloa!


Elina, OMA puoti, Helsinki